Allemaal anders en toch één geheel
Allemaal anders en toch één geheel; misschien is dat wel de kern van een High Performance Team. Het respecteren en zelfs optimaal gebruik maken van de diversiteit van de verschillende teamleden en tegelijkertijd zorgen dat het team 1 geheel vormt. Iedereen die wel eens in een High Performance Team gewerkt (of gesport) heeft, weet hoe geweldig dit kan zijn. Er wordt ineens zoveel meer mogelijk. Maar hoe ontstaat zo’n team? En wat verstaan we eigenlijk onder High Performance?
“Je gaat het pas zien als je het doorhebt”
Johan Cruijff
Ik heb het geluk gehad om te leren in en van meer dan honderd teams in uiteenlopende organisaties en op diverse hiërarchische niveaus. En, zoals dat zo vaak gaat leer je veel van succesvolle, maar minstens zoveel van niet-succesvolle teams. Na heel veel observeren en evalueren zie je vaak voorkomende patronen en valkuilen. En uiteraard kom je dan meteen op de vraag: wanneer noem je een team succesvol? En op welke termijn? En voor wie is het een succes; voor de individuele teamleden? Voor de organisatie?
Voor de klanten van de organisatie?
Dit raakt voor mij de kern van het bouwen van een High Performance Team. Succesvol zijn voor het gehele systeem op langere termijn. Een team dat 1 jaar zijn doelen behaald, maar waarvan de helft na dat jaar overspannen thuis zit, zou ik geen High Performance Team willen noemen.
Een High Performance Team levert een optimale bijdrage aan de organisatiedoelstellingen in een omgeving waarin teamleden duurzaam kunnen presteren en ontwikkelen.
Omdat er al heel veel geschreven is over het bouwen van teams, weten velen ook wel welke “ingrediënten” er nodig zijn. Bijvoorbeeld: heldere communicatie en besluitvorming, haalbare doelen, teamleden die elkaar goed kennen enz,enz. Allemaal waar natuurlijk, maar als ik weet dat ik hout, beton, glas, leidingen, kozijnen, deuren nodig heb, wil dat nog niet zeggen dat het mij lukt een huis te bouwen. Laat staan zoals ik het vooraf in gedachten heb en ook nog op de juiste locatie. Het gaat er juist om hoe en wanneer ik de verschillende elementen combineer en bewerk.
Het bouwen van een High Performance Team is een kunde en een kunst. Het kennen van de verschillende bouwstenen is belangrijk; het zien van de gaten in het systeem en weten welke bouwstenen er op welk moment nodig zijn is nog belangrijker.
Heb jij als leider, HR-partner of teamlid de verantwoordelijkheid voor (het bouwen van) een team en zou je hier een High Performance Team van willen maken? Na 1 vrijblijvend en kosteloos gesprek kan ik je vertellen waarom, hoe en wat er nodig is.