Systemisch

Het écht gaan zien van je wortels geeft veel voeding aan persoonlijke groei

Systemisch waarnemen en handelen is een integraal onderdeel van mijn begeleiding. In alles wat ik doe of juist niet doe, zal je dit meer of minder prominent ontmoeten. Systemisch coachen en het begeleiden van zowel familieopstellingen als organisatieopstellingen is een vak dat ik heb geleerd bij het Bert Hellinger Instituut Nederland, waar ik nog enkele jaren als trainer van systemisch coaches en opstellers heb mogen werken.
Daarnaast heb ik de indrukwekkende ervaring meegemaakt om in enkele workshops te leren van Bert Hellinger (1925-2019) de grondlegger van het systemisch gedachtegoed.
 
Maar wat is het verschil tussen “gewoon” coachen en systemisch coachen? Eén van de grootste verschillen vind ik de manier van kijken naar een vraagstuk. Waar je bij de traditionele manier van coachen meer analytisch en psychologisch op de persoon inzoomt, neem je bij systemisch coachen juist wat meer afstand en kijk je meer naar de interacties tussen personen in een systeem. Je zoomt uit en kijkt naar het vraagstuk en de vraaginbrenger in de hele context. Met andere woorden: een vraag of probleem staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een systeem. Bijvoorbeeld: het kind in zijn gezin of schoolklas, de volwassene in zijn familiesysteem of werkomgeving, de leider in zijn managementteam en organisatie. Door naar het gehele systeem te kijken en niet alleen in het nu maar ook naar wat er eerder in dat systeem is gebeurd, krijgen we veel meer informatie. Door dit echt te zien, te erkennen waar het goed voor was, is er weer ruimte om verder te groeien. Oude patronen in families en organisaties hebben namelijk de neiging zich te herhalen binnen het systeem en ook in de tijd. Dat is soms helpend, maar vaak zijn ze onbewust en niet (meer) helpend. Systemische begeleiding is vaak korter, kent een diepe werking en werkt meestal door in het systeem en in de tijd.

Systemisch coachen en opstellingen

Heel simpel gezegd is een opstelling een multidimensionale weergave van een vraagstuk. Multidimensionaal omdat het met mensen en/of voorwerpen inzichtelijk hoe de situatie nu is. Dit alleen al is vaak een enorme eyeopener. Wat doe je bijvoorbeeld al snel als je iemand om advies vraagt bij een ingewikkelde vraag?  Juist, je pakt pen en papier en maakt een schetsje van het probleem. Soms is dat op zichzelf al genoeg om een stap verder te komen. Bij een opstelling werkt het in de basis ook zo met het bijkomende voordeel dat veelvoorkomende patronen in systemen goed zichtbaar worden door een opstelling. Doordat ik als systemisch coach vele opstellingen heb gezien, zal ik die patronen makkelijker herkennen en daarover gerichte vragen gaan stellen. Daardoor kun je met systemisch coachen ook zo snel naar de kern komen.

 

Systemisch coachen is zeer geschikt voor zowel persoonlijke vraagstukken, leiderschapsontwikkeling, organisatieontwikkeling en intervisiebegeleiding.

Virtual Systemic Coaching

We kunnen opstellingen met echte mensen doen (deze noemen we dan representanten), maar we kunnen dit bijvoorbeeld ook op tafel doen met figuren van hout. Daarnaast is er sinds kort nog een hele mooie manier van werken bijgekomen die juist nu in de Corona tijd met z’n lock-down erg handig is. Dit is het virtual reality systeem van SystemicVR waarbij we online met een 3D opstelling op afstand werken. Op deze manier is locatie van coach en cliënt dus geen issue meer.

Hierboven zie je een schermafdruk van een willekeurige opstelling.